Fröccstörténelem

Majdnem az emberiséggel egyidős a borkészítés. Amióta bort fogyasztunk különféle okokból vizet is keverünk hozzá. Már az ókori görögök is ittak vizet a borok mellé, hogy az alkohol tartalmát csökkentsék, a savanyú bort ihatóvá, kellemessé tegyék


Jedlik Ányos a szikvíz ( szódavíz ) gyártásának feltalálója 1844-ben Fáy András birtokán bemutatta a pesti üzemében készített találmányát a szikvizet -szódavizet - és Fáy András kissé savanykás borához spricceltek szikvizet. Vörösmarty Fóty Dal című költeményével emlékezett ezen eseményre. -

Fölfelé megy a borban a gyöngy, Jól teszi, Tőle senki e jogát el Nem veszi
Az italt Jedlik Ányos így nevezte : Íme a" spritzer" Vörösmartynek e név nem tetszett, azt mondta " ez túl németes, legyen inkább FRÖCCS a neve. A másik változat az 1820-as években a bencés tanárok és szerzetesek is ittak fröccsöt, hiszen Jedlik ott találta fel a szikvízgyártást. A természetes igazi fröccsöt csak igazi szikvízből - szódavízből- lehet elkészíteni. A szikvíz a bort frissé üdítővé teszi. A fröccs megmaradt a magyarok számára nemzeti italnak. A MOSZI Országos Ipartestület által kiadott Fröccstörténelem című kiadványban bővebb leírást kapunk a fröccsről. A kiadvány megrendelhető.