Majdnem az emberiséggel egyidős a borkészítés. Amióta bort fogyasztunk különféle okokból vizet is keverünk hozzá. Már az ókori görögök is ittak vizet a borok mellé, hogy az alkohol tartalmát csökkentsék, a savanyú bort ihatóvá, kellemessé tegyék
Jedlik Ányos a szikvíz ( szódavíz ) gyártásának feltalálója 1844-ben Fáy András birtokán bemutatta a pesti üzemében készített találmányát a szikvizet -szódavizet - és Fáy András kissé savanykás borához spricceltek szikvizet. Vörösmarty Fóty Dal című költeményével emlékezett ezen eseményre. -
Az italt Jedlik Ányos így nevezte : Íme a" spritzer"
Vörösmartynek e név nem tetszett, azt mondta " ez túl németes, legyen inkább FRÖCCS a neve.
A másik változat az 1820-as években a bencés tanárok és szerzetesek is ittak fröccsöt, hiszen Jedlik ott találta fel a szikvízgyártást.
A természetes igazi fröccsöt csak igazi szikvízből - szódavízből- lehet elkészíteni.
A szikvíz a bort frissé üdítővé teszi. A fröccs megmaradt a magyarok számára nemzeti italnak.
A MOSZI Országos Ipartestület által kiadott Fröccstörténelem című kiadványban bővebb leírást kapunk a fröccsről. A kiadvány megrendelhető.
Jedlik Ányos a szikvíz ( szódavíz ) gyártásának feltalálója 1844-ben Fáy András birtokán bemutatta a pesti üzemében készített találmányát a szikvizet -szódavizet - és Fáy András kissé savanykás borához spricceltek szikvizet. Vörösmarty Fóty Dal című költeményével emlékezett ezen eseményre. -
Fölfelé megy a borban a gyöngy, Jól teszi, Tőle senki e jogát el Nem veszi